Dani lova i ribolova – petak

Kategorije:

Treći dan sajma Dani lova i ribolova na Zagrebačkom velesajmu započeo je predstavljanjem Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Tom prigodom vodstvo saveza posjetiteljima je predstavilo čime se sve Savez i članice Saveza bave na području županije. Posebno su istaknuli trofejnu vrijednost divljači koja obitava na tom području, i to pogotovo jelena, a odnedavno su stekli trofej jazavca, koji je nacionalni prvak. Nakon predstavljanja predsjednik LS Bjelovarsko-bilogorske županije Branimir Stankić sve je pozvao na prigodni domjenak.

Potom je uslijedilo predstavljanje knjige Miroslava Benka „Idealan pogodak” koja se bavi balistikom i odstrijelom divljači te kako to pravilno i najbolje učiniti. Knjiga je posebna s obzirom da je tematike koja je prava rijetkost na tržištu. O knjizi je govorio sam autor, a predstavio ju također i profesor Krešimir Krapinec.

Događaj koji je okupio najveći broj posjetitelja uslijedio je nakon predstavljanja knjige, radi se o panel raspravi u kojoj se pokušalo razjasniti nalete divljači na vozila te koliko je to kompleksna materija. Raspravljali su sudionici iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, sudski vještak za promet te predsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne koji je ovom prigodom svima objasnio kakvo je stanje s naletima u Bosni i Hercegovini. Panel je vodio novinar i urednik HRT-a Mislav Togonal, a otvorio ga je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. Također, prisutnima je predstavljen i odjel za štete Hrvatskog lovačkog saveza te njihovi djelatnici koji vrijedno i svakodnevno rješavaju postupke vezane uz štete, kojih u prosjeku ima više od deset svaki dan. U poslijepodnevnim satima održana su i predavanja vezana uz divljač u Zagrebu, pogotovo problematika divlje svinje, a predavanje je vodio profesor Dean Konjević. Dan prepun događanja završio je druženjem sa sokolarima kod štanda Hrvatskog lovačkog saveza, gdje su posjetitelji mogli upoznati sokolare i vrste sokolarskih ptica, čuti kako postati sokolar i fotografirati se s veličanstvenim grabljivicama.