Prosinac

Medvjed (do 15.)

Jelen, košuta, tele

Jelen lopatar, košuta, tele

Srna i lane

Muflon, muflonka, janje

Divokoza

Vepar, krmača, nazime, prase

Jazavac

Kuna zlatica

Zec

Divlji kunić

Fazan

Crna liska

Divlje patke: gluhara, glavata, krunasta, pupčanica, kržulja

Divlja guska glogovnjača

Divlji golubovi: grivnjaš, pećinar

Prepelice virdžinijska

Trčka skvržulja

Kamenjarke: grivna, čukara

Šljuke: kokošica, bena

Vrane: siva, gačac

Čavka zlogodnjača

Svraka

Šojka kreštalica

Snijeg – ako ga ima – olakšava lov na divlje svinje, ali i druge vrste divljači i daje mu jedan poseban štih. Lovimo i muflona, a ako nam vremenske prilike dopuste odlazak u planinu, možemo potražiti divokoze koje se povlače u nešto niže i zaklonjenije predjele južnih ekspozicija. Odstreljujemo jelensku divljač, uglavnom uzgojnog karaktera, a isto tako i srnu i lanad. Neke će medvjedice već krajem ovog mjeseca u brlogu na svijet donijeti mladunče. I jazavac se zavlači u jazbinu u kojoj će mirovati i tek povremeno za ljepših dana izlaziti iz nje. Počinje parenje vukova.

Prihrana

Nužno je da u hranilištima bude dovoljno hrane, a također ih treba često kontrolirati i po potrebi nadopunjavati. Repu, jabuke i ostalu sočnu hranu izlažemo samo onoliko koliko je divljač dnevno pojede kako se ne bi smrzavala i izazivala probavne smetnje. Srneća divljač vrlo rado odgriza terminalne pupove i time čini štete na šumskim stablima. Preporučuje se zbog toga oboriti pokoje stablo mekih listača ili poneko obraslo bršljanom. Solišta trebaju biti puna jer ih često posiječuju srnjaci kojih organizam ima povećanu potrebu za mineralima zbog rasta rogovlja.

Vremenski uvjeti

U slučaju da visina snježnog pokrivača prijeđe četrdeset centimetara, prekidamo lov i svu pažnju posvećujemo zaštiti i brizi o divljači, što uz obaveznu prihranu uključuje i pravljenje prtina kako bi se divljač lakše kretala kao i pojačanu kontrolu lovišta u cilju sprečavanja mogućeg krivolova.