Srpanj

Srnjak

Muflon

Vepar, krmača, nazime, prase

Divlji kunić

Za ljetnih mjeseci lovci se redovito moraju brinuti da divljač ima vode, osobito u Dalmaciji, odnosno cijelom priobalju i na otocima.

Vremenske prilike

U srpnju su temperature zraka vrlo visoke i često premašuju 30°C. Oborina je vrlo malo, potočići i lokve često presušuju te je lovcima najbitnija briga o pojilištima. Trebaju ih naime redovito kontrolirati i po potrebi nadopunjavati kako bi divljač uvijek imala dostupan i dostatan izvor vode te zbog njezina nedostatka ne bi morala migrirati i tražiti povoljnije stanište. Posebno se to odnosi na lovišta u Dalmaciji, odnosno cjelokupnom priobalju i otocima. Iako su kolovoz i srpanj tipični ljetni mjesec, tijekom kolovoza situacija za divljač ipak je povoljnija jer se tada već osjeća dašak jeseni. Noći postaju hladnije, u nizinama se pojavljuju jutarnje i večernje maglice pa se i divljač lakše nosi s dnevnim vrućinama.

Agrotehnički uvjeti

Kako izlaze agrotehnički rokovi, tako se i žetva žitarica primiče kraju, no hrane u lovištima i dalje ima u izobilju. Dozrijevaju plodovi mnogih biljaka, a u šumskim sastojinama počinje padati teško šumsko sjeme – žir i bukvica. Kukuruz ulazi u fazu voštanog zrenja, što najviše privlači divlje svinje koje upravo tada čine velike štete na usjevima.

Lovidba

Iako je od prvog srpnja prema Pravilniku o lovostaju dopušten odstrel krmače, ne treba nagliti s povlačenjem okidača, posebice ako je prasad još mala, što je vrlo čest slučaj kod mlađih krmača i nazimica koje su se kasnije oprasile. Od sredine srpnja do polovice kolovoza (ovisno o nadmorskim visinama) pari se srneća divljač. To je vrijeme kada se u lovištu može sresti poneki stariji srnjak kojeg do tada nismo imali prilike vidjeti ili ga nismo vidjeli od ranog proljeća. Za lovce koji vole vabiti srnjake to je vrhunac lovne sezone. S prvim danima kolovoza otvara se sezona lova na našu najmanju poljsku koku – prepelicu, što je odlična uvertira i vježba za lovca i psa prije prave lovne sezone ujesen.