Lovački je muzej povodom Uskrsa obogatio prirodoslovnu zbirku

Kategorije: ,

Lovački je muzej povodom Uskrsa obogatio prirodoslovnu zbirku novim stalnim  postavom koji prikazuje   osnovne  tipove  “arhitekture”  gnijezda ptica Hrvatske. 

Pozivamo vas da dođete pogledati  gnijezdo rode, ptice selice koja živi u skladnom suživotu sa čovjekom,   gnijezdo debelokljune čigre, elegantne ptice  čije je gniježđenje u Hrvatskoj  zabilježeno  samo jednom, davne 1888. godine na otočiću Palecol kraj Lošinja. 

Pogledajte  i kako mali vodomar, prelijepa  ptica ribarica naših rijeka, organizira svoje gnijezdo u pješčanom sprudu, a kako  djetlić, “bubnjar” naših šuma radi gnijezdo u rupi stabla.

S golubom grivnjašem živimo u sustanarstvu u gradovima, a kako i gdje se gnijezdi možete vidjeti u Lovačkom  muzeju. Pokušajte pronaći šljuku kokošaricu koja se gotovo sasvim stopila sa svojim gnijezdom na tlu, dok smo visoko na strmoj litici simbolički svili veliko i raskošno gnijezdo surog orla, malobrojne i zaštićene gnjezdarice krškog dijela Hrvatske. 

Pod visokim zidom smjestilo se i maleno graditeljsko čudo – gnijezdo lastavice, koja u prirodi doleti i do 1200 puta  sa kljunom punim blata i slame kako bi ga sagradila.

Gnijezdo, iako primarno  mjesto za sigurno polaganje jaja i podizanje ptića,   još   od antičkih vremena metaforički i simbolički  opisuje  mnoge situacije u ljudskom životu i simbol je novog života, obilja, rađanja, sreće, blagostanja, nade, mira i ljubavi, topline… U duhu te simbolike Lovački muzej vam želi sretan i blagoslovljen Uskrs.