Uloga lovaca u Republici Hrvatskoj je nezamjenjiva

Kategorije:

POŽEGA, 27. siječnja 2024. godine – Hrvatski lovački savez i Lovački savez Požeško-slavonske županije organizirali su u sklopu 11. Memorijala Duška Radića okrugli stol pod nazivom „Percepcija lovaca u hrvatskoj javnosti“ i promociju knjige dr. Ive Gregurića „Zapisi jednog lovca, drugi dio“. Događanja su održana u večernjim satima u petak pred punom dvoranom Gospodarske komore Požeško-slavonske županije.

Na okruglom stolu sudjelovali su: Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije, Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Vladimir Janković, direktor proizvoda Jutarnjeg lista i Petra Balija, urednica posebnih projekata Večernjeg lista. Sudionici okruglog stoga raspravljali su o ulozi lovaca u očuvanju prirode kao i o ulozi lovstva kao pokretača lokalnih gospodarstva i turizma te zašto se lovstvo još uvijek u hrvatskoj javnosti nerijetko prikazuje u negativnom kontekstu.

„Percepcija lovaca ne odgovara svemu onome što lovci čine, od čuvanja eko sustava do čuvanja naših bio bogatstava. Njihova je uloga nezamjenjivanja, a posebno je to došlo do izražaja kad govorimo o suzbijanju širenja epidemije afričke svinjske kuge pri čemu smo vrlo blisko surađivali s Hrvatskim lovačkim savezom. Na pitanje o daljnjoj pomoći lovstvu i obnovi lovačkih objekata sredstvima fondova koja do sada nisu bili namijenjena lovstvu, ministrica je odgovorila da je u „obnovu infrastrukture moguće uvrstiti i lovačke domove, ali je pitanje koliko nam je sredstava sada ostalo na raspolaganju. Što se tiče prava, mislim da je tu moguće naći rješenje u narednim mjesecima“, izjavila je ministrica Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

„U našoj županiji na lovce se drugačije gleda i percepcija lovaca je drugačija, jer je lovstvo tradicija i u našoj je županiji prisutno više od 200 godina. Lovci ne brinu samo o šumama, divljači i očuvanju bioraznolikosti nego su oni često i dio zajednice, pokretači različitih društvenih aktivnosti i vrlo su vidljivi i prisutni u svim općinama i gradovima naše županije kroz humanitarne aktivnosti, manifestacije i druga događanja“, kazala je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano 65.400 lovaca. Da lovci nemaju toliko problema s svojim ugledom i slikom u medijima, ali da dijele sudbinu svih drugih grupa koje su na neki način zatvorene slaže se Vladimir Janković, direktor proizvoda Jutarnjeg lista.

„Mediji nisu jedini koji kreiraju sliku, jer se slika o lovcima danas širi i društvenim mrežama. Da je percepcija tako loša, mi danas ne bismo imali toliko lovaca. S druge strane, lovci se mogu pohvaliti da je mali broj zanimanja koji imaju takvu bazu članova i toliko važan terenski rad“, istaknuo je Janković.

Petra Balija urednica posebnih projekata u Večernjem listu istaknula je kako „u slučaju medija – loša vijest je dobra vijest, jer je čitana i osigurava velik broj klikova. Ono što tu negativnu percepciju podupire su ekscesi koje rade pojedinci kao u slučaju lažnih diploma, a to se onda odrazi na sve lovce. No, taj problem nemaju samo lovci.“

Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza pojasnio je kako se percepcija lovaca u Hrvatskoj polako mijenja i sve je pozitivnija u posljednje vrijeme, jer opća javnost vidi da su lovci sastavni dio društvene zajednice.

„Posebno je to vidljivo s pojavom divljači u naseljenim područjima, gdje lovci odigraju ključnu ulogu u otklanjanju tih opasnosti“, istaknuo je Budor te dodao kako svoju ulogu pokazuju i kroz rad s djecom, organizaciji škola u prirodi, raznim edukacijama i dr.

Nakon okruglog stola održana je promocija knjige dr. Ive Gregurića „Zapisi jednog lovca, drugi dio“. O knjizi su govorili dr. Ivo Gregurić, autor knjige, Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza. Autor je istaknuo kako je prva knjiga zbirka probranih priča koje su objavljene u Lovačkom vjesniku i govore o tome što je priroda, lov i što se sve u prirodi može doživjeti i u čemu sve možemo uživati. Druga knjiga je svojevrsni priručnik za nove mlade lovce, odnosno kako bismo se svi u lovu trebali ponašati. Oba događanja održana su u sklopu Memorijala Duška Radića, kojim se prisjećamo našeg kolege novinara, glavnog urednika Hrvatskog radija, velikog zaljubljenika u lov i prirodu Duška Radića koji nas je prerano napustio prije dvanaest godina.

Molimo Vas da nam se za više informacija javite na kontakt telefon: 091 566 8406 ili na mail: rh.moc.slhobfsctd@ajickader i na rh.redlobobfsctd@lgnits.ardnaskela