Novi Zakon o lovstvu riješit će štete od divljači u poljoprivredi

Kategorije:

Hrvatski lovački savez u suorganizaciji s Ministarstvom poljoprivrede održao je u sklopu 19. Sajma lova, ribolova i turizma SALORI u Osijeku panel raspravu na temu šteta od divljači u poljoprivredi kako bi ukazao na gorući problem s kojim se susreću poljoprivrednici, lovci i lovoovlaštenici. Na panel raspravi sudjelovalo je oko 150 posjetitelja sajma, a o problematici su raspravljali Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Maja Firšt,  sudski vještak te Adam Balatinac, vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje.

Hrvatski lovački savez stajališta je da su zakonski okviri stari te da je potrebno što prije izmijeniti Zakon o lovstvu kako bi se riješio problem šteta od divljači u poljoprivredi.

„Novi zakon treba jasno odrediti obveze institucija, poljoprivrednika i lovoovlaštenika te jasno propisati tko je vlasnik divljači, odnosno kome divljač pripada i tko za nju snosi odgovornost. Štete za lovce i lovoovlaštenike postaju neizdržive i višestruko prelaze iznose lovozakupnina što dovodi do ekonomske neodrživosti“, rekao je Ivica Budor.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić istaknuo je kako je divljač sastavni dio prirode te kako ovdje posebice do izražaja dolazi odnos lovoovlaštenika i drugih korisnika,  jer je za uspješno sprječavanje šteta neophodno poduzimanje preventivnih mjera. „Posljednjih šest godina Vlada i resorno ministarstvo uložili su više od 30 milijuna eura uložilo u razne oblike prevencije, isplate šteta ili osiguranja. Novim Zakonom o lovstvu  koji je predviđen u što skorije vrijeme riješit će se i nadoknade šteta u poljoprivredi koje će Vlada preuzeti,“ kazao je državni tajnik Pavić.

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije istaknuo je „kako je potrebno naći rješenje za nastale probleme kako bi i dalje radili u suživotu sa prirodom, jer je jelenska divljač u Baranji bila i prije nas, a biti će i poslije nas“.

„Svi izazovi u lovstvu i poljoprivredi, pa tako i štete od divljači, mogu se uspješno riješiti poštujući zakonske propise odnosno propisane mjera za njihovo sprječavanje. Uspjeh je moguć sinergijskim radom svih dionika, prvenstveno lovoovlaštenika i poljoprivrednih proizvođača, uz potporu tijela nadležnih za pitanja lovstva (ministarstava i Hrvatskoga lovačkoga saveza), ali i jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave. Za uspješno rješavanje, ali i prevenciju problema, potreban je kontinuirani stručni i znanstveni rad, u čemu značajno mogu pomoći stručne i znanstvene institucije“, istaknuo je prof. Florijančić. Adam Balatinac,  vlasnik RANČ poljoprivredne proizvodnje na panel raspravi naglasio je „kako je potrebno što prije nešto poduzeti da se riješi problem, jer bi sutra već moglo biti kasno“.

„U potrazi za ravnotežom između poljoprivrede i očuvanja prirode, ključna je suradnja i odgovorno upravljanje sa divljači a sve kako bismo minimizirali štetu na usjevima i nasadima, a istovremeno očuvali našu divlju faunu. Kroz zajednički rad i dijeljenje znanja, možemo postići održivu harmoniju između čovjeka i prirode“, kazala je Maja Firšt, sudski vještak.

Panel rasprave vodio je Vlatko Grgurić, novinar Hrvatske radiotelevizije i urednik emisije Plodovi zemlje.