Počinje proljetna akcija oralne vakcinacije lisica

Kategorije:

U subotu, 8. lipnja 2024., počinje proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području RH, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće spriječiti mogući unos bolesti iz zemalja nepoznatog zdravstvenog statusa kao i održati status Hrvatske kao zemlje slobodne od ove bolesti. 

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza, te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. Uz navedeno važno je istaknuti da se radi o programu koji je uspješan primjer povlačenja sredstava iz EU, jer se isti od 2011. godine sufinancira sredstvima EU.

Važno je napomenuti, kako stoji u proširenom priopćenju, da se pozivaju građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Sve informacije o oralnoj vakcinaciji lisica u 2024. godini dostupne su na internetskim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Upiti vezano za provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu rh.spmobfsctd@ovtsraniretev ili telefon: 01 6443 540. 

Izvor: Priopćenje za medije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva