Life Wild Wolf

“S ciljem uravnoteženog dugoročnog očuvanja vukova, upravljanjem potencijalno kritičnim situacijama koje se javljaju u urbanim krajolicima Europe” 

O projektu 

Krajnji cilj projekta LIFE WILD WOLF je postići uravnoteženo dugoročno očuvanje vukova, upravljanjem potencijalno kritičnim situacijama koje se javljaju u naseljenim područjima Europe. Cilj nam je poboljšati stručne kapacitete nadležnih tijela za upravljanje i sprječavanje sukoba povezanih s ljudima poticanjem pozitivnih praksi koje potiču očuvanje vukova u divljini i poboljšavaju sposobnost ljudi da se nose s njihovom neočekivanom prisutnošću.

Niz aktivnosti upravljanja, utemeljenih u praksi i znanosti, doprinose boljem razumijevanju, sprječavanja i/ili ublažavanju sukoba u osam europskih zemalja u suradnji s 18 partnera uključujući istraživačke institucije, upravljačka tijela i nevladine organizacije.

Projekt je započeo u siječnju 2023. i trajat će 4.5 godine, usmjeren je na sljedeće aktivnosti:

  • definirati obrasce ponašanja vukova u naseljenim područjima
  • identificirati glavne uzroke navikavanja vukova i definiranje interventnih protokola za upravljanja i neutraliziranje izbjegavanja stalne prisutnosti vukova u naseljenim područjima;
  • opis mogućih obrazaca napada vukova na pse i ispitivanje zaštitnih sredstava za pse;
  • osposobljavanje nadležnih tijela za kriznu komunikaciju, praćenje i upravljanje vukova u naseljenim područjima.

Područja provedbe projekta 

Projektni partneri