,

Na središnjoj nacionalnoj proslavi svetog Huberta u Bjelovaru i premijer Andrej Plenković

Kategorije: ,

Više od tisuću lovaca okupilo se 4. studenog u središtu Bjelovara, gradu gdje je po prvi put održana zajednička nacionalna proslava svetog Huberta, ovaj puta 14. po redu. Lovci su pristigli organizirano iz svih županijskih lovačkih saveza, a dočekao ih je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor skupa sa svojim suradnicima te zaposlenicima HLS-a, koji su također bili uključeni u organizaciju. Lovački savez Bjelovarsko-bilogorske županije, kojem je na čelu Branimir Stankić, suorganizator je velikog okupljanja, a pridružio se lovcima na proslavi njihovog zaštitnika i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u pratnji ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa. Događaju su prisustvovali i župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, ujedno kao i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednica Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru Marijana Petir, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije pri Ministarstvu poljoprivrede Renata Ojurović sa suradnicima, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, članovi Izvršnog odbora HLS-a, predsjednici županijskih lovačkih saveza te drugi uvaženi gosti, a središnju svečanu misu predvodio je preuzvišeni monsinjor Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Lovci su se počeli okupljati već od 8 sati, a procesija sa zastavama lovačkih saveza, u kojoj su bili i sokolari te vlasnici sa psima svetog Huberta, ali i bjelovarski Husari i limena glazba, krenula je iz središnjeg Gradskog parka na Trgu Eugena Kvaternika. Tamo je premijer Plenković položio vijence i zapalio svijeću. Predsjednik HLS-a Budor obratio se na početku događanja svima prisutnima te govorio o ulozi lovaca u društvu. Danas u Hrvatskoj, kako je rekao, ima 68.000 lovaca okupljenih u više od 1000 udruga, a 93 posto lovišta u zakupu drže članice Saveza. Lovci su imali i bitnu ulogu u Domovinskom ratu, rekao je Budor, a danas se bave prvenstveno očuvanjem i zaštiti lovstva, prirode, divljači i bioraznolikosti. Premijer se osvrnuo na gotovo stogodišnje djelovanje Hrvatskog lovačkog saveza.

– Vi koji se bavite lovstvom predstavljate jednu zdravu snagu u hrvatskom društvu koja voli prirodu, koja voli životinje i koja se na temelju ključnih načela koja vas okupljaju i vode bavi i očuvanjem životinjskih vrsta, ali i zaštitom prirode diljem Hrvatske – rekao je premijer Plenković, obraćajući se okupljenima u Gradskom parku. Uputili su se svi zatim u procesiji prema bjelovarskoj katedrali svete Terezije Avilske, gdje je služena sveta misa na kraju koje su predsjednik Budor i biskup Huzjak razmijenili prigodne darove, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih sudionika ispred katedrale.

AU: Marin Matijević