Nezaboravno iskustvo i izuzetan doživljaj!

Kategorije: ,

Budući da su odgojiteljice u ovoj skupini počele obrađivati tematiku – Divlje životinje Hrvatske, odazvali smo se pozivu da im pomognemo oživjeti sadržaj zornim prikazom i iskustvom u kojem djeca mogu interaktivno sudjelovati. Složili smo malu dioramicu u njihovom prostoru s 3 vrste životinja, čekom i hranilištem. Tako su mogli uživo upoznati divlje životinje i nekog tko o njima brine. Balončići su se oduševili lovcem Hrvojem koji im je pričao o kome sve i o čemu u prirodi lovci brinu i na koje načine te ih pozvao da i oni brinu o prirodi i životinjama kako bi jednog dana mogli postati lovci.

Upoznali su i 3 divlje životinje, jazavca, lisicu i ježa, koje smo im odnijeli u sklopu programa Muzej u gostima, pošto tako maleni još ne mogu putovati izvan vrtića. Od voditeljice muzeja su o njima čuli priče koje su zanimljive, a istinite, a nakon toga su imali priliku dotaknuti njihovo krzno, opipati oštre nokte jazavca, zube lisice i bodljice ježa. Bilo je to potpuno novo i posebno iskustvo za ove mališane. Pripremili smo i radionice u kojima su mogli proraditi doživljeno prema vlastitom interesu. Jedni su bojali slike viđenih životinja drugi su ih sami crtali, a neki su spajali točkice da bi dobili njihovu sliku, dok su za drugim stolom, oni sa interesom prema kiparstvu, radili životinjice od plastelina.

Po završetku likovne radionice imali su priliku okušati se kao mali lovci. Donijeli smo u vrtić metu, luk i strijele prilagođene najmlađima i to je bio vrhunac dana. Oduševljeni mali Balončići nisu se odvajali od luka do vremena kad smo morali krenuti nazad u muzej. Ponovo se potvrdilo kako postoji nešto praiskonsko u svima nama od najranijeg djetinjstva što nas veže uz lov.

Zahvaljujemo kolegici, mami Mariji koja nas je naručila u vrtić, tajniku lovcu Kukasu, na svesrdnoj usluzi pored svih obaveza, vrtiću Radost koji nas je toplo i srdačno ugostio, a meni kao voditelju bilo neizmjerno zadovoljstvo predstaviti i približiti Lovački muzej najmlađima jer upravo su oni naše sutra, naši budući lovci ili samo osviješteni građani koji cijene i razumiju zalaganje lovaca i HLS-a u gospodarenju našom Hrvatskom divljinom.